De 5 skandhaer - og helst for 'dummies' ...

Dette er et offentligt diskussionsforum om buddhismen i almindelighed
Besvar
HanneDotJensen
Indlæg:6
Tilmeldt:22 aug 2012 19:39
De 5 skandhaer - og helst for 'dummies' ...

Indlæg af HanneDotJensen » 23 sep 2012 18:50

Hej.
Jeg har prøvet at google efter noget om de 5 skandaer. Men dét jeg har kunne finde f.eks. på Wikipedia, har jeg svært ved at forstå... :roll:
Er der nogen, som kender et link til en hjemmeside, hvor skandhaerne er forklaret (helst "for dummies" og gerne med lidt eksempler :D ) ?
Så vidt jeg forstår, så består mennesket af de 5 skandhaer, og hvis man mister ét af dem (f.eks. kroppen) så er man vist principielt ikke længere et menneske. Men hvad så hvis et ældre familiemedlem bliver så senil, at enhver form for genkendelse/ minder (vist nok skandha nr. 4) er voldsomt reduceret? Jeg har for nyligt spurgt en underviser om dette, og hun sagde at den senile - også fra et rent "teoretisk buddhistisk" synspunkt - helt uden tvivl stadig blev anset som et menneske. Men desværre fik jeg ikke spurgt nærmere ind til det, da jeg havde chancen.
I det hele taget ville jeg gerne kigge lidt på alt dette vedr. 'singularitet'. Så nu prøver jeg at finde noget om de 5 skandhaer. Er der nogen som kan hjælpe mig? ... :)
pft.
Hanne


Besvar